Waarom intermediairs op de arbeidsmarkt voor cybersecurity niet enkel kunnen vertrouwen op hun ICT-leverancier

14 juli 2024

Supply Chain

Terwijl organisaties genieten van alle voordelen van digitalisering evolueren cyberdreigingen voortdurend en nemen ze in complexiteit toe. Daarom is het voor intermediairs op de arbeidsmarkt voor cybersecurity cruciaal om verder te kijken dan hun traditionele ICT-leverancier. Hoewel ICT-leveranciers vaak uitgebreide diensten bieden, is het belangrijk om te erkennen dat hun expertise meestal gericht is op algemene IT-ondersteuning en niet specifiek op de gespecialiseerde en dynamische eisen van cybersecurity.

Cybersecurity vereist een proactieve aanpak

Als eerste hebben cybersecurity-specialisten diepgaande kennis van de nieuwste dreigingen en aanvalstechnieken. Ze zijn voortdurend bezig met het up-to-date blijven van hun kennis en vaardigheden om nieuwe en opkomende bedreigingen te kunnen bestrijden. Traditionele ICT-leveranciers kunnen deze mate van specialisatie vaak niet bieden, omdat hun diensten breed en minder gefocust zijn.

Daarnaast vereisen cybersecurity-uitdagingen een proactieve en continue aanpak. Het is niet voldoende om enkel reactief te zijn en pas in te grijpen nadat een incident heeft plaatsgevonden. Cybersecurity-experts gebruiken geavanceerde tools en technieken voor continue monitoring, risicobeoordeling en het implementeren van preventieve maatregelen. ICT-leveranciers, met hun bredere focus, missen vaak de capaciteit om deze voortdurende aandacht te bieden.

Onafhankelijkheid is cruciaal

Een ander cruciaal aspect is onafhankelijkheid. ICT-leveranciers vormen een integraal onderdeel van de beveiligingsinfrastructuur, maar kunnen zichzelf niet effectief controleren. Er is een duidelijke behoefte aan een onafhankelijke partij die de beveiligingsmaatregelen kan evalueren en controleren. Deze onafhankelijkheid zorgt voor een objectieve beoordeling en voorkomt belangenconflicten, waardoor de kans op onopgemerkte kwetsbaarheden en nalatigheden aanzienlijk wordt verkleind.

Bovendien wordt de regelgeving rond gegevensbescherming en privacy steeds strenger. Cybersecurity-specialisten hebben specifieke kennis van deze regelgevingen en kunnen organisaties helpen om compliant te blijven, iets waar ICT-leveranciers vaak minder op gefocust zijn. Dit is van vitaal belang om juridische en financiële repercussies te voorkomen.

Kortom, terwijl ICT-leveranciers een waardevolle rol spelen in het algemene ICT-beheer, kunnen intermediairs op de arbeidsmarkt voor cybersecurity niet volledig op hen vertrouwen voor hun beveiligingsbehoeften. Het inschakelen van gespecialiseerde en onafhankelijke cybersecurity-professionals is essentieel om adequaat beschermd te blijven tegen de steeds veranderende en groeiende cyberdreigingen.

Over TT3P

The Trusted Third Party biedt praktisch advies voor cybersecurity en flexibele inzet van cybersecurityspecialisten. We helpen organisaties van elk type om het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, datadiefstal en onbevoegde toegang te verkleinen en hun digitale weerbaarheid te vergroten. Neem contact met ons op via info@tt3p.nl of 088 38 38 38 3.