Nieuws & blogs
Nieuws, tips en opinies van TT3P
Op maat en relevant voor uw organisatie
Wij vinden dat veel van het nieuws dat online te vinden is over cybersecurity en informatiebeveiliging, vooral geschreven wordt voor security kenners. Maar wat heeft u daaraan als onderneming?
Wij willen met onze nieuwsberichten, tips en opinies juist de niet-kenners geinformeerd houden. Zij die wél belang hebben bij informatie over cybersecurity en informatiebeveiliging en die ontzorgt willen worden. Wij zullen altijd proberen deze informatie actueel, begrijpelijk en relevant te houden. Wij willen u een volledig beeld geven van de het nieuws, de ontwikkelingen, tips en opinies met informatie die er voor u toe doet!
Wilt u automatisch op de hoogte blijven, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.
Veel leesplezier!
Rechtszaken na datalekken steeds vaker de norm
Data speelt een cruciale rol in vrijwel elk aspect van ons leven. Organisaties, van kleine ondernemingen, overheden, non-profit organisaties tot multinationals, vertrouwen op enorme hoeveelheden gegevens om hun bedrijfsvoering draaiende te houden, van klantinformatie tot financiële gegevens. Maar de toename van gegevensverzameling gaat hand in hand met een ander fenomeen: het groeiende risico van datalekken. En dat risico is niet langer beperkt tot imagoschade of boetes van toezichthouders. Steeds vaker worden organisaties door individuen aangeklaagd voor het verlies van hun persoonlijke gegevens.
Waarom ISO 27001-certificering voor informatiebeveiliging geen garantie biedt
Misschien wel het grootste Nederlandse datalek ooit (onder meer Nederlandse Spoorwegen, VodafoneZiggo, CZ en De Heren van Amstel Live) werd begin 2023 veroorzaakt door een groep marktonderzoeksbureaus die met dezelfde onderzoeksoftware voor hun klanten werkten, namelijk die van NEBU. NEBU is ISO 27001 gecertificeerd. Hoe kan een dienst dan toch zo onveilig blijken te zijn?
Het belang van digitale weerbaarheid en cyber beveiligingsmaatregelen
Digitale weerbaarheid is cruciaal voor organisaties om cyberaanvallen en verstoringen van hun digitale systemen het hoofd te bieden. Met de toenemende afhankelijkheid van technologie en de opkomst van cybercriminaliteit, is investeren in digitale weerbaarheid en cyber beveiligingsmaatregelen belangrijker dan ooit.
5 cyber security topics die goede doelen hoog op de agenda moeten hebben staan
Het is een terugkerende zeurende gedachte. Het zal toch niet… bij ons… 120 tandartsenpraktijken lagen recentelijk plat door een cyberaanval. Er is uiteindelijk 2.000.000 euro betaald aan cybercriminelen om maar weer verder te kunnen met werken. De kranten staan tegenwoordig bol van de voorbeelden. Vandaag las ik een handig en relevant artikel uit een ICT magazine, waarvan ik een ‘vertaling’ voor goede doelen heb gemaakt. In deze blogpost lees je vijf cyber security-uitdagingen die jouw organisatie de komende tijd niet mag negeren. En…. nog iets… het maakt zowel voor het risico als voor de aanpak hiervan niet uit of je een grote of een kleine organisatie bent.
Cybersecurity is bij ons goed geregeld... toch?
De menselijke firewall (3) | Trends op het gebied van cybersecurity
In een serie van 3 korte blogs probeer ik je mee te nemen om je tot het inzicht te laten komen dat de menselijke factor een hoofdrol speelt bij computercriminaliteit. Medewerkers zijn de achilleshiel kun je wel zeggen. Maar handelen organisaties hier dan ook naar? In het laatste deel van de blog vertel ik je meer over de laatste trends op het gebied van oplichting, en hoe je je medewerkers hier het beste voor kunt behoeden.
De menselijke firewall (2) | Hoge investeringen in verbetering van cybercriminaliteit
In een serie van 3 korte blogs probeer ik je mee te nemen om je tot het inzicht te laten komen dat de menselijke factor een hoofdrol speelt bij computercriminaliteit. Medewerkers zijn de achilleshiel kun je wel zeggen. Maar handelen organisaties hier dan ook naar?
In het tweede deel van deze blogserie vertel ik je graag meer over de hoge investeringen die gemoed gaan met de verbetering van cybercriminaliteit.
De menselijke firewall (1) | Let's play
Laat je niet in cyberslaap sussen
In maart van 2022 werden maar liefst acht woningcorporaties slachtoffer van een cyberaanval. Geen toeval want alle acht waren ze klant bij dezelfde ICT-leverancier. Dat heeft de discussie aangewakkerd over de afhankelijkheid van ICT-leveranciers voor cybersecurity.
Cyberbewustzijn onder Nederlandse bedrijven 'zorgwekkend'
Uit het State of Email security onderzoek 2022 van Mimecast blijkt dat de meeste bedrijven in Nederland niet weerbaar genoeg zijn tegen cybercrime. Medewerkers binnen bedrijven worden te weinig getraind in het herkennen van verschillende soorten cyberaanvallen, terwijl cybercriminelen hun activiteiten juist hebben opgeschroefd. Volgens Mimecast is de situatie zelfs zorgwekkend.
Back-up, back-up en nog eens back-up: In gesprek met Sander Koers van Generations Light & Sound
Cybercriminaliteit is overal. Ook in het Westland en om dat nog eens goed te benadrukken spreekt managing director Patrick Jordens van TT3P met Sander Koers. Sander is operationeel en technisch directeur van Generations Light & Sound in 's-Gravenzande, een vooraanstaand bedrijf dat zich op een landelijk podium specialiseert in het verzorgen van corporate events, live events en theaterproducties op de meest uiteenlopende locaties en voor aansprekende opdrachtgevers.
Het bedrijf van Sander werd een aantal jaar geleden niet één, maar twee keer getroffen door een cyberaanval. Hier deelt hij zijn ervaringen, zodat andere ondernemers ervan kunnen leren.
Met het schaamrood op de kaken...
Stel je eens voor: Je bent een softwarebouwer en leverancier van een groot aantal vastgoedbedrijven. Jouw software registreert onder meer de vertrouwelijke persoonsgegevens van grote aantallen woninghuurders. De 'klanten van jouw klanten' dus. Als gevolg van een cyberaanval 'lekken' de gegevens van tienduizenden huurders. Nu moet je jouw klanten gaan vertellen dat de gegevens van hun klanten op straat liggen. Een ijzingwekkende gedachte...