Zo bescherm jij jezelf tegen social engineering
29 augustus 2022
Wist je dat steeds meer Nederlanders interesse tonen in het veranderen van baan? Dit fenomeen wordt ook wel de 'grote banenwissel' genoemd. Wat wellicht iets minder bekend is, is dat dit fenomeen nieuwe kansen biedt voor cybercriminelen om toe te slaan. Social engineering-scams doen zich namelijk vaak voor als een LinkedIn of Facebook netwerksite met advertenties voor vacatures. Vooral LinkedIn is tegenwoordig een populair platform voor de online criminelen.
Social engineering zelf is natuurlijk geen nieuw concept. Cybercriminelen maken al een langere tijd gebruik van deze sluwe techniek om bijvoorbeeld logingegevens te bemachtigen. Echter heeft er in de laatste zes maanden een opmars plaatsgevonden in het ontwerpen van frauduleuze pagina's op LinkedIn waarin nietsvermoedende gebruikers wordt gevraagd om persoonlijke informatie. Daarom deelt Dutch IT-channel een aantal tips om waakzaam te blijven bij het zoeken van een nieuwe job.
1. Weet goed waar je op moet letten
Je hebt vast wel eens zo'n berichtje of melding van LinkedIn gehad over de nieuwste vacatures, connecties of profielbezoeken. Zorg er voor dat je een betrouwbaar voorbeeld bericht hebt van LinkedIn zelf die je kunt vergelijken. Zo komen er vaak kleine fouten aan het licht en weet je dat je te maken hebt met een phishing-poging.
2. Blijf realistisch
Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. LinkedIn is natuurlijk een prachtig platform om te netwerken en nieuwe mensen in de branche te leren kennen. Maar voor je een LinkedIn-verzoek accepteert is het toch belangrijk om te overwegen of deze 'persoon' écht nuttig is om toe te voegen aan jouw netwerk. Kun je bijvoorbeeld meer informatie vinden over deze persoon op het internet? Zo niet, kun je de uitnodiging wellicht beter aan je voorbij laten gaan.
3. Wees je bewust van wat je online deelt
Voor je het weet deel je allerlei persoonlijke informatie op je social media-kanalen, zoals je verjaardag, foto's van je huisdieren en nog veel meer. Echter kunnen slimme criminelen hier gebruik van maken en zo bijvoorbeeld je wachtwoorden kraken. Het delen van informatie over je rol, inclusief projecten waar je aan werkt of andere zakelijke problemen waar je mee te maken hebt, kunnen oplichters informatie opleveren waar ze bijvoorbeeld een persoonlijke phishing-mail mee kunnen maken.
Houd deze tips dus goed in je achterhoofd. Bewustzijn over welke informatie je wel en niet deelt is een goed begin om online veilig te blijven!
Bron: Dutch IT-channel