Kleine goede doelen en NGO's kunnen toch cyberweerbaarheidssubsidie krijgen

24 september 2024

Cyber Weerbaarheid

Door: Patrick Jordens van The Trusted Third Party (TT3P)

Er is goed nieuws voor bepaalde stichtingen en non-profitorganisaties: ook zij kunnen aanspraak maken op de subsidie 'Mijn Cyberweerbare Zaak' van het Digital Thrust Center (DTC). Deze subsidieregeling, bedoeld om de cyberweerbaarheid van kleine bedrijven te versterken, blijkt onder bepaalde voorwaarden ook toegankelijk te zijn voor goede doelen en NGO's die economische activiteiten verrichten.

Uitleg RVO over economische activiteiten

Uit een recent juridisch advies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat goede doelen en NGO's, mits zij economische activiteiten uitvoeren, in aanmerking kunnen komen voor deze regeling. Volgens de RVO vallen stichtingen of non-profitorganisaties die diensten of producten aanbieden op een markt, en daarmee concurreren met ondernemingen met een winstoogmerk, onder de definitie van een 'onderneming'. Dit betekent dat zij dezelfde toegang hebben tot de subsidie als andere commerciële bedrijven, mits aan de overige voorwaarden wordt voldaan.

Wanneer komen stichtingen en NGO's in aanmerking?

Stichtingen en NGO's die bijvoorbeeld commerciële diensten aanbieden of producten verkopen, kunnen als onderneming worden aangemerkt, zolang zij concurreren met andere marktpartijen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kan een aanwijzing zijn voor het uitvoeren van economische activiteiten. Goede doelen die zich uitsluitend bezighouden met liefdadigheid of sociale projecten zonder commerciële insteek, komen echter niet in aanmerking.

Belang van cyberweerbaarheid voor non-profits

Hoewel goede doelen vaak primair gericht zijn op sociale impact, zijn zij in toenemende mate doelwit van cyberaanvallen. Het versterken van de digitale veiligheid is daarom net zo cruciaal voor hen als voor commerciële bedrijven. Met de subsidie kunnen zij investeren in maatregelen die hen weerbaarder maakt tegen deze dreigingen.

Meer informatie over de voorwaarden en aanvraagprocedures is te vinden op de website van het Digital Thrust Center. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken of je in aanmerking komt, dan kun je ook mailen met de schrijver van dit artikel via patrick@tt3p.nl.