Het belang van een RI&E: de ruggengraat van cybersecurity

2 september 2024

Cyber Weerbaarheid

Het is essentieel dat organisaties proactief hun beveiligingsmaatregelen evalueren. Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) vormt de basis van dit proces. Het Digital Trust Center onderstreept het belang van een RI&E als startpunt voor elke organisatie die haar informatiebeveiliging serieus neemt.

Waarom is een RI&E zo cruciaal?

Een RI&E biedt niet alleen inzicht in de huidige stand van zaken, maar helpt ook bij het identificeren van zwakke plekken in zowel de technische als organisatorische beveiliging voordat kwaadwillenden deze kunnen exploiteren. Dit proces maakt het mogelijk om gerichte maatregelen te treffen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere beveiligingsstandaard.

Door het uitvoeren van een RI&E kunnen organisaties prioriteiten stellen op basis van de werkelijke risico’s, in plaats van reactief te handelen op incidenten. Dit voorkomt niet alleen financiële schade, maar beschermt ook de reputatie van de organisatie.

Wij benadrukken dat een RI&E een noodzakelijke eerste stap is in het opbouwen van een robuust beveiligingsbeleid. Zonder deze inventarisatie opereren organisaties in het duister, wat kan leiden tot kostbare fouten.

Het starten met een RI&E is niet slechts een formaliteit, maar een strategische beslissing die de fundamenten legt voor duurzame beveiliging. Voor meer informatie en om direct aan de slag te gaan, biedt The Trusted Third Party de expertise die nodig is om uw organisatie veilig te houden.

Lees hier meer over hoe een RI&E uw organisatie kan helpen.