49% van mkb Nederland niet voorbereid op cyberaanval
14 februari 2022
De helft van zowel grote als kleine mkb-ondernemingen heeft geen actuele procedures klaarliggen voor een mogelijke cyberaanval. Daarnaast blijkt er uit onderzoek van Ipsos dat slechts een derde van het mkb de juiste kennis in huis heeft om hun onderneming te beschermen tegen hackers. Waarom is het voor ondernemers vaak zo lastig om zichzelf te beschermen tegen digitale inbrekers?
Wanneer het gaat om fysieke preventie, zoals bescherming tegen brand en inbraak, hebben de meeste ondernemers hun zaakjes op orde. Zo maakt vrijwel iedereen gebruik van goede sloten, camera's en alarmen. Er gelden daarnaast diverse verplichtingen waardoor ondernemers ervoor zorgen dat de beveiligings- en preventiemiddelen in goede staat verkeren. Hoe komt het dan toch dat er vaak op het gebied van cyberveiligheid tekort wordt geschoten?
Natuurlijk zijn on- en offline criminaliteit niet helemaal met elkaar te vergelijken. Zo zijn, vooral mkb-ondernemingen, bij ransomware in veel gevallen 'toevallig slachtoffer'. Cybercriminelen sturen dan duizenden e-mails met malware uit, in de hoop dat medewerkers erin trappen. Daarnaast maken cybercriminelen gebruik van geavanceerde technieken waarmee ze voortdurend kunnen kijken welke voordeuren openstaan.
Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat online bescherming bij mkb-organisaties vaak niet op orde is. Eén van de redenen hiervoor is dat minder dan de helft van het mkb niet op de hoogte is van de risico's die ze lopen wanneer ze online kwetsbaar zijn. Cybercriminaliteit is here to stay en het is stap 1 dat organisaties zich hier bewuster van worden.
Lees het gehele artikel op AM