Glastuinbouw zwijgt over cybersecurity

23 mei 2022

Cyber Security

Volgens een schatting van Greenport West-Holland wordt een op de vijf tuinders slachtoffer van cybercrime. ‘Praat erover! Schaam je niet als je gehackt bent’, zei digital detective Gina Doekhie onlangs tegen Computable. Schaamte; het woord valt regelmatig in gesprekken over cybersecurity. Gehackte ondernemers durven er niet over te praten, bang als ze zijn om de schlemiel van de sector te worden. Een oproep aan glastuinders om openheid van zaken te geven, leverde dan ook niets op.

Overheidsdienst DTC (Digital Trust Center) waarschuwde al bijna driehonderd ondernemers vanwege een actuele digitale dreiging, maar kan geen gedupeerde ondernemer naar voren schuiven voor dit artikel. Ook het onlangs opgerichte CWC (Cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland) kan geen naam noemen. Zwijgen is goud. Koppen dicht! Dat is de reflex van de gemiddelde ondernemer.

Digitale (on)veiligheid

Het gebrek aan openheid en gevoel van schaamte wil het CWC gaan doorbreken, zo stelt programmamanager Bert Feskens. Het CWC, een samenwerkingsverband van tien organisaties in de glastuinbouw, wil de kracht van het collectief gaan benutten en kennis delen in een vertrouwde omgeving. Openheid over de dagelijkse praktijk rondom automatisering en digitale (on)veiligheid is dan hard nodig, want de gedroomde toekomst (de autonome kas) komt niet van de grond als ondernemers het vertikken om informatie uit te wisselen.

Volgens Feskens is de tuinbouwketen ‘zo sterk als de zwakste schakel’. Supply chains functioneren als één organisme. Ketenpartners kunnen niet zonder elkaar en door de ingewikkelde ketenafhankelijkheid - een symbiose van toelevering, teelt en handel - heeft iedereen pijn als een ketenpartner niet kan leveren door een hack. De opkomst van drones, robots, kunstmatige intelligentie en iot heeft de wederzijdse afhankelijkheid er niet minder op gemaakt.

Lees verder op Computable.nl