Kleine bedrijven, grote cyberuitdagingen

22 augustus 2024

Cyber Criminaliteit

Bedrijven ervaren steeds meer moeilijkheden bij het herstellen van cyberaanvallen. De hoeveelheid gestolen data neemt toe en de herstelkosten stijgen significant. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Cost of a Data Breach Report' van IBM en artikel van BNR. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn de gevolgen ernstig, stelt cybersecurity-expert Eward Driehuis.

Volgens het rapport bedragen de gemiddelde wereldwijde kosten van een datalek nu ongeveer 4,44 miljoen euro. Dit jaar zijn er ook gegevens uit de Benelux opgenomen, waar de kosten met 5,4 miljoen euro hoger liggen dan het mondiale gemiddelde. Driehuis speculeert niet over de oorzaak van deze hogere kosten.

Gezondheidszorg gevoeliger voor cyberaanvallen

Het rapport wijst uit dat bepaalde sectoren, zoals de gezondheidszorg, gevoeliger zijn voor cyberaanvallen én hogere kosten ondervinden bij een datalek. Hoewel dit in Nederland minder aanleiding geeft tot bezorgdheid, is de situatie in de Amerikaanse gezondheidssector anders. Volgens Driehuis zijn zorginstellingen in Amerika namelijk een stuk commercieler.

Hij erkent dat zorginstellingen toegang hebben tot belangrijke en gevoelige informatie, waardoor een datalek daar grotere en complexere gevolgen kan hebben. Dit zou de hogere kosten kunnen verklaren.

Faillissement als gevolg

Driehuis benadrukt dat een datalek vooral voor kleinere bedrijven desastreus kan zijn en zelfs tot een faillissement kan leiden. Daarnaast compliceert een tekort aan cybersecurity-personeel, die vaak kiezen voor grote bedrijven, de situatie verder voor het mkb. Dit maakt het voor hen nog lastiger om adequate bescherming te bieden tegen cyberdreigingen.

Oproep tot gezamenlijke inspanning

De recente bevindingen over de toenemende impact van cyberaanvallen op bedrijven, met name op het mkb, belichten een kritieke kwetsbaarheid binnen onze digitale economie. Het is alarmerend dat juist de kleinere bedrijven, de ruggengraat van veel nationale economieën, zo onevenredig getroffen worden. De situatie roept op tot herziening van onze benadering van cybersecurity. Het is belangrijk dat overheden en grotere organisaties samenkomen om het mkb te ondersteunen waar nodig. Door gezamenlijke inspanning kunnen we een robuustere verdediging opbouwen die de economische en sociale structuur beschermt tegen de verwoestende effecten van cybercriminaliteit.

Over TT3P

The Trusted Third Party biedt praktisch advies voor cybersecurity en flexibele inzet van cybersecurity-specialisten. We helpen organisaties van elk type om het risico op gijzeling van bedrijfssystemen, datadiefstal en onbevoegde toegang te verkleinen en hun digitale weerbaarheid te vergroten. Neem contact met ons op via info@tt3p.nl of 088 38 38 38 3.